Succhi di frutta al 100%, peso corporeo e salute: una relazione complessa

01 Febbraio, 2024

Il ruolo nutrizionale dei succhi di frutta 100% in un’alimentazione varia ed equilibrata è tuttora oggetto di dibattito. Secondo alcuni esperti il consumo di questi succhi, essenzialmente a causa del loro minore contenuto di fibra rispetto alla frutta e del loro elevato contenuto di zuccheri liberi (che derivano dalla frutta stessa), può favorire l’aumento del peso corporeo; altri sottolineano invece che questi prodotti possono contribuire, seppure parzialmente, ad integrare l’apporto di frutta, che è mediamente insufficiente nella popolazione generale. Gli autori di questo articolo hanno analizzato in dettaglio la relazione tra i livelli di consumo di succhi di frutta 100% e il peso corporeo, con specifica attenzione agli effetti nel bambino, effettuando una rassegna sistematica con metanalisi dei dati pubblicati in letteratura.

I risultati mostrano che il consumo di una porzione aggiuntiva di succo di frutta 100% al giorno (237 ml), negli studi di corte prospettici condotti nei bambini, si associa a un aumento, formalmente significativo, del peso corporeo; l’ampiezza dell’effetto è tuttavia minima, essendo pari in media a circa 50 g di peso in più dopo tre anni di follow-up. Negli studi osservazionali condotti negli adulti l’effetto è lievemente maggiore, e pari a 0,21 kg in più, ma scompare completamente quando viene effettuato un aggiustamento statistico per l’apporto calorico totale. Negli studi di intervento randomizzati, invece, non si osserva alcun aumento significativo del peso in relazione al consumo dei succhi di frutta 100%.

Gli autori concludono che i loro dati sostengono l’opportunità di limitare il consumo di queste bevande per controllare l’apporto calorico totale e quindi il rischio di sovrappeso. Una valutazione più articolata, che tenga conto anche del contenuto di questi succhi in vitamine, minerali, componenti minori antiossidanti potrebbe tuttavia probabilmente portare a conclusioni più favorevoli, anche per valorizzare questi prodotti in rapporto ai succhi non 100%, che contengono invece quantità elevate di zuccheri totali.

Consumption of 100% Fruit Juice and Body Weight in Children and Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis.

Nguyen M, Jarvis SE, Chiavaroli L, Mejia SB, Zurbau A, Khan TA et al.
JAMA Pediatr. 2024 Jan 16:e236124.

IMPORTANCE: Concerns have been raised that frequent consumption of 100% fruit juice may promote weight gain. Current evidence on fruit juice and weight gain has yielded mixed findings from both observational studies and clinical trials.
OBJECTIVE: To synthesize the available evidence on 100% fruit juice consumption and body weight in children and adults.
DATA SOURCES: MEDLINE, Embase, and Cochrane databases were searched through May 18, 2023.
STUDY SELECTION: Prospective cohort studies of at least 6 months and randomized clinical trials (RCTs) of at least 2 weeks assessing the association of 100% fruit juice with body weight change in children and adults were included. In the trials, fruit juices were compared with noncaloric controls.
DATA EXTRACTION AND SYNTHESIS: Data were pooled using random-effects models and presented as β coefficients with 95% CIs for cohort studies and mean differences (MDs) with 95% CIs for RCTs.
MAIN OUTCOMES AND MEASURES: Change in body mass index (BMI; calculated as weight in kilograms divided by height in meters squared) was assessed in children and change in body weight in adults.
RESULTS: A total of 42 eligible studies were included in this analysis, including 17 among children (17 cohorts; 0 RCTs; 45 851 children; median [IQR] age, 8 [1-15] years) and 25 among adults (6 cohorts; 19 RCTs; 268 095 adults; median [IQR] age among cohort studies, 48 [41-61] years; median [IQR] age among RCTs, 42 [25-59]). Among cohort studies in children, each additional serving per day of 100% fruit juice was associated with a 0.03 (95% CI, 0.01-0.05) higher BMI change. Among cohort studies in adults, studies that did not adjust for energy showed greater body weight gain (0.21 kg; 95% CI, 0.15-0.27 kg) than studies that did adjust for energy intake (-0.08 kg; 95% CI, -0.11 to -0.05 kg; P for meta-regression <.001). RCTs in adults found no significant association of assignment to 100% fruit juice with body weight but the CI was wide (MD, -0.53 kg; 95% CI, -1.55 to 0.48 kg).
CONCLUSION AND RELEVANCE: Based on the available evidence from prospective cohort studies, in this systematic review and meta-analysis, 1 serving per day of 100% fruit juice was associated with BMI gain among children. Findings in adults found a significant association among studies unadjusted for total energy, suggesting potential mediation by calories. Further trials of 100% fruit juice and body weight are desirable. Our findings support guidance to limit consumption of fruit juice to prevent intake of excess calories and weight gain.

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